Kolorowe dni w naszej szkole to już tradycja. Tym razem 14 listopada obchodziliśmy „żółty dzień” oraz „ Europejski dzień zdrowego jedzenia i gotowania.” Tego dnia uczniowie przyszli do szkoły w dobrych humorach, ubrani na żółto lub pomarańczowo oraz przynieśli żółte owoce, warzywa i soki. Uczniowie klas pierwszych mieli również spotkanie z panią dietetyk. Zostały przypomniane zasady zdrowego odżywania oraz zdrowego stylu życia z wykorzystaniem Piramidy Żywienia. Następnie wykonali zdrowe drugie śniadanie, kanapki, sałatki owocowo-warzywne bogate w witaminy i mikroelementy. Chcielibyśmy, aby takie śniadania na stałe zagościły na naszych stołach także w domach. Uczennice starszych klas przeprowadziły quiz na temat zawartości cukru w różnych produktach takich jak owocach słodyczach i różnych napojach. Za udział nagrodziły klasy żółtymi owocami i warzywami.
Zachęcamy uczniów wszystkich klas do promocji zdrowego stylu życia poprzez spożywanie żółtych owoców, warzyw oraz codziennej aktywności fizycznej.
Opracowała: mgr Magdalena Karasińska