zd 23 024Kolejny rok w „Żółtym dniu” zorganizowaliśmy wspólne klasowe drugie śniadania, podczas których spożywaliśmy żółte owoce i warzywa. Pamiętając o tym, że drugie śniadanie to ważny posiłek, który dostarcza nam energii i siły na czas nauki i zabawy w szkole wspólnie przygotowaliśmy posiłki, w których nie zabrakło witamin. Od kilku lat korzystamy w naszej szkole z „Programów dla szkół”, koordynowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Unię Europejską. Uczniowie klas 1-5 otrzymują mleko, kefiry, serki oraz warzywa i owoce, które regularnie spożywają na przerwach. Przez co kształtują prawidłowe nawyki żywieniowe i poznają smaki zdrowych przekąsek. Organizując „Żółty dzień” poznajemy nowe sposoby sporządzania posiłków oraz nowe smaki. W tym roku uczniowie wszystkich klas 1-szych odbyli spotkania z p. dietetyk Eweliną Jamróz, podczas których poznali zasady przygotowania zdrowego śniadania do szkoły.Dziękujemy wszystkim, którzy aktywnie uczestniczyli w naszych działaniach .

Opracowała I. Dusza -szkolny koordynator Promocji Zdrowia

 

   

facebook

   

narodowy

   

wolontariat

   

oprowadzacy

   

bip

   
© AB